Bijlage 6: Rapportage omroepen interactie/participatie
AVROTROS
AVROTROS staat voor Cultuur en Rechtvaardigheid en dit komt meer dan ooit naar voren in onze programma’s en in de integratie en participatie met en door het publiek.
Het EenVandaag Opiniepanel is met recht een barometer van de Nederlandse samenleving. Wekelijks geven 80.000 mensen hun mening over actuele (politieke) onderwerpen en vormen zo een graadmeter van het Nederlandse sentiment. Bij EenVandaag krijgt de interactie een extra dimensie gekregen door het 1V interactieteam. Tijdens en na afloop van elke uitzending kunnen mensen op een laagdrempelige wijze chatten met de redactie om door te praten over de items in de uitzending.
Dat ons publiek graag participeert bij en met AVROTROS als het gaat om rechtvaardigheid is o.a. te zien bij Opsporing Verzocht. Met een oplossingspercentage van circa 40%, dankzij de participatie van de kijker. Maar ook het consumentenprogramma Radar bewijst de participatie met het publiek: in het panel geven circa 80.000 Nederlanders hun mening over verschillende producten of diensten. Ook de in 2024 gestarte talkshow Eva zorgt voor de nodige participatie en dan specifiek binnen de cultuursector. AVROTROS heeft als missie om cultuur toegankelijk te maken en de tafel van Eva staat vaak in het teken van de nieuwste theatervoorstellingen, boeken, exposities en concerten. De aandacht in deze veelbekeken talkshow leidt direct tot een hogere cultuurparticipatie op alle gebieden wat bijdraagt aan de verdere verrijking van de samenleving.
Bijzonder in 2024 was Tussen Kunst en Kitsch dat haar 40-jarige jubileum vierde en ter gelegenheid daarvan het land in ging om kunst (of kitsch) te beoordelen. In vier steden buiten de Randstad stonden honderden mensen in de rij om hun objecten te laten beoordelen door experts. Het bleek een gouden greep want uit een plastic tas op de markt in Gouda kwam een heuse Von Jawlensky tevoorschijn. Het werk is inmiddels op €300.000 euro getaxeerd.
Het stimuleren van interactie en participatie oftewel het betrekken van het publiek, begint al vroeg: denk aan Zappsport, Brugklas en bijvoorbeeld het Junior Songfestival. De interactie die we met ons publiek hebben is groot. En dat zie je ook terug in bijvoorbeeld de bijna 1 miljoen mensen die met elkaar in poules meespelen in de app van Wie is de Mol?.
BNNVARA
Petitie #DeGroetenMetJeBoete
In augustus en september hebben BNNVARA en De Marker, in samenwerking met de Landelijke Studentenvakbond, FNV Young & United en GroenLinks-PvdA, een petitie gelanceerd om de langstudeerboete tegen te houden. Deze maatregel uit het hoofdlijnenakkoord van het kabinet was bedoeld om te bezuinigen op het hoger onderwijs. De Marker signaleerde de groeiende bezorgdheid onder studenten over de boete van €3.000 en besloot in actie te komen. De petitie werd massaal gesteund: minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) nam 131.214 handtekeningen in ontvangst en gaf aan de zorgen serieus te nemen. Hij beloofde zorgvuldig overleg te voeren met hogescholen, universiteiten en studenten voordat verdere stappen zouden worden gezet. Uiteindelijk werd de langstudeerboete geschrapt uit de bezuinigingsplannen – een groot succes voor de actievoerders en alle studenten die zich hierover uitspraken.
Voorlichtingscampagne ‘Doe niet dom, doe ‘m om’
In augustus startten BNNVARA en Spuiten en Slikken de voorlichtingscampagne ‘Doe niet dom, doe ‘m om’. Aanleiding was de zorgwekkende stijging van het aantal soa’s onder jongeren en de daling van het condoomgebruik. Uit onderzoek van Motivaction, uitgevoerd in opdracht van BNNVARA onder 500 jongeren tussen de 16 en 25 jaar, blijkt dat slechts 49% van de seksueel actieve jongeren bij hun laatste keer seks een condoom heeft gebruikt. Bovendien heeft ruim driekwart van hen achteraf geen soa-test gedaan. De campagne bracht soa's en condoomgebruik onder de aandacht en bood uitgebreide informatie over de verschillende soorten soa's, de risico's en hoe je ze kunt voorkomen. Daarnaast zijn er voorlichtingsvideo’s gemaakt die stap voor stap uitleggen hoe je een condoom gebruikt en hoe je er fijne, veilige seks mee hebt. Om veilig vrijen extra te stimuleren, stelden BNNVARA en Spuiten en Slikken gratis condoompakketten beschikbaar via de website. De respons was overweldigend: maar liefst 18.410 pakketten werden aangevraagd en thuisbezorgd.
Wat Lul Je Nou?!
"Wat Lul Je Nou" is een multiplatform jongerentalkshow dat meerdere online platformen gelijktijdig doorloopt. Allereerst wordt in de eigen Discord-community opgehaald welke thema’s volgens de jongeren besproken moeten worden. Deze onderwerpen komen vervolgens aan bod in een wekelijkse Twitch-stream, waarin streamer Shapo0 het debat aangaat met vier kritische jongeren en een gast. Ten slotte is er een paar dagen later een samenvatting te zien op YouTube en zijn er gedurende de week shorts en posts op Instagram en TikTok. Met deze contentloop creëren we een dynamische ruimte waar jongeren hun stem kunnen laten horen en in gesprek kunnen gaan over relevante kwesties.
Jeroen van AI-nkel op NPO Radio 2
In dit experiment duiken we samen met NPO Radio2 dj Jeroen van Inkel en zijn redactie in de toekomst van radio beïnvloed door AI. Weten luisteraars echt van nep te onderscheiden, is AI een betere producer dan de redactie en hebben we in de toekomst überhaupt nog wel menselijke dj’s nodig? We zochten het uit met behulp van een AI-productietool die onder andere nieuwsartikelen genereert, vaste radiorubrieken in een andere stijl kan oplezen (zoals bijvoorbeeld een weerbericht in de stijl van de Troonrede van Willem-Alexander op Prinsjesdag) en die de stem van Jeroen van Inkel kan klonen.
EO
Het opzoeken van interactie en participatie met het publiek, en het verbinden van het publiek onderling, is een essentieel onderdeel van het bouwen aan betrokken communities. Iets waar de EO volop mee bezig is, en voor de toekomst als belangrijke koers bestempelt.
Ons doel hierbij is het creëren van een veilige gemeenschap waar mensen duurzame verbindingen aangaan met elkaar, rondom de voor EO belangrijke thema's. We streven ernaar het community denken centraal te zetten, en een grote beweging te maken van zenden naar meedoen, meedenken en meepraten. En dit niet eenmalig, maar op een duurzame manier.
Enkele initiatieven uit 2024, die hier volop aan bijdragen:
Gesprekskanalen op onze omroepportal en communities, zodat het publiek kan meepraten over onderwerpen op ons eigen platform i.p.v platforms van derden.
Bekijk hier de gesprekskanalen(new window) EO.nl, Ik Mis je en Dit hebben inmiddels een interactieve basis waar het publiek kan meepraten, meningen kan geven en meedenken over onderwerpen. Door middel van inloggen kan het publiek op een veilige manier een reactie plaatsen en meedenken.
Bekijk hier de interactieve basis van journalistiek platform Dit(new window) .Campagnes rondom de feestdagen zijn altijd interactief, waarbij we streven naar participatie van het publiek. Denk aan de interactieve kerstgame of een quiz met Pasen. In bijna al onze lineaire kerstprogrammering verwijzen we naar deze interacties. Bekijk voorbeeld van Kerst
(new window) & bekijk het voorbeeld van Pasen(new window) .Onze communities voor tieners (BEAM) en jongeren (Hoedan en Life Rules) nodigen jongeren dagelijks uit om online actief mee te denken, doen en praten over geloofs- en levensvragen, en organiseren live ontmoetingen met events als de EO Jongerendag. Hoedan heeft meer dan 20.000 volgers en de beste TikTok post had een engagement van 153.600. Life Rules groeide in een jaar tijd naar 10.000 volgers, en heeft o.a. een actieve WhatsApp community. De beste TikTok-post van BEAM had een engagement rate van 447%, met een bereik van ruim 2 miljoen.
Vanuit onze lineaire titels proberen we zoveel mogelijk de interactie en participatie op te zoeken en bewegen we mee met het publiek. Zo signaleerde we dat vanuit het programma ‘Wie kent mij nog?’ veel medeleven op onze socials kwam voor eenzame ‘Mien’, naar aanleiding van de uitzending. Een mooi voorbeeld waarbij we ons verhaal koppelde aan interactie en uiteindelijk het verbinden van mensen. Lees hier over het voorbeeld van Mien in ‘Wie kent mij nog?’
(new window) .
HUMAN
Waar socials voorheen vooral werden gezien als middel om publiek de omroepportal te leiden, fungeren ze tegenwoordig steeds meer als platform om ons verhaal te vertellen, ons bereik te vergroten en laagdrempelige interactie met onze achterban te aan te gaan. Onze socials zijn meer dan een eenrichtingskanaal; ze bieden ons de mogelijkheid om in gesprek te gaan met onze doelgroep, ze creëren betrokkenheid en zijn de plek waar community building plaatsvindt. We zetten in toenemende mate in op het actief aanjagen van het gesprek, waardoor we dichter bij onze achterban komen te staan en hun verhalen kunnen horen.
We nodigen ons publiek ook uit om te participeren aan onze programmering. Een voorbeeld hiervan is ‘De Mensenbieb’ waarvoor kinderen hun vragen kunnen indienen en zich kunnen aanmelden voor het programma.
Tot slot streven we naar hoogwaardige participatie en interactie tijdens fysieke bijeenkomsten, die we vaker met maatschappelijke partners organiseren. HUMAN organiseerde in 2024 de volgende bijeenkomsten:
De Parade – met Het filosofisch spreekuur;
De Parade – met meerdere opnamen van Wat blijft;
Vis a Vis – met Het filosofisch spreekuur;
Opnamen Brainwash - Brainwash festival;
Opnamen Het filosofisch kwintet – op Best kept secret en de Nacht v/d filosofie;
Vragen over Leven – Groote museum/ARTIS;
Movies that Matter – HUMAN-dag;
3FM – met diverse Pride in mijn dorp.
Voorts was HUMAN sterk aanwezig met premières van documentaires op tal van filmfestivals (NFF, IDFA, Cinkid, Movies that Matter). Veelal werden de vertoningen voorzien van een verdiepend programma.
KRO-NCRV
Wat betreft interactie en participatie staan hieronder de meest aansprekende voorbeelden uit 2024 vermeld:
Maatschappelijke acties
Actie Lief Gebaar
Lief gebaar 2024 stond in het teken van kinderen in Nederland die hun verjaardag niet kunnen vieren vanwege geldgebrek. Van 2 t/m 15 april hebben presentatoren, leden van de Ledenraad & collega's zich op allerlei manieren ingezet voor Stichting Jarige Job. Samen met ons publiek zijn we in actie gekomen en met resultaat. Een aantal wapenfeiten:
15 KRO-NCRV radioprogramma’s hebben met eigen acties meegedaan;
25 KRO-NCRV presentatoren hebben zich ingezet;
Lief gebaar items in tv-programma’s: 2 items in Binnenstebuiten en 1 item in Zin in Morgen.
Meerdere journalistieke programma’s die op een of andere manier aandacht hebben besteed aan armoede in Nederland;
42 BN’ers (waarvan 22 KRO-NCRV presentatoren) met een gezamenlijk bereik van ruim 3 miljoen volgers hebben op hun eigen Instagram het initiatief gedeeld met de Lief gebaar-cadeaubox;
3 human interest verhalen over gezinnen in armoede met een enorm bereik. Via de KRO-NCRV-socials kwamen er meer dan 500 reacties per artikel;
70 collega’s die bij Stichting Jarige Job hebben geholpen met inpakken, waaronder ook 6 leden van de Ledenraad. De liveshow van Bertop5 was hier ook bij aanwezig;
38 collega’s die tijdens de Hilversum Cityrun 5 of 10 km hebben gerend met een opbrengst van €6.624,50.;
9.9 miljoen contactmomenten via de onlinecampagne;
Mensen thuis hebben Stichting Jarige Job kunnen helpen door het doneren van een verjaardagsbox.
Via alle interne en externe acties is een mooi bedrag opgehaald.
Interactie online
Veel van de interactie die wij hebben met onze achterban vindt plaats via social media. Via onze corporate kanalen op onder andere Instagram, Facebook en TikTok gaan we met mensen in gesprek over onze thema’s en programmering. Maar ook op programma socials vindt interactie plaats.
Spot On
KRO-NCRV’s Spot On biedt een platform waar verhalen worden gedeeld over onderwerpen die bi-culturele vrouwen raken. Samen met presentatoren Elif Kan en Noël van Kleef zorgt het programma ervoor dat geen enkel thema onbesproken blijft. "Let’s empower women!" luidt de missie van Spot On. Spot On maakt content op YouTube, Facebook, Instagram en TikTok. Maar heeft ook een gesloten community op Facebook. Via deze community hebben we nauw contact met de achterban van Spot On en weten we wat er speelt zodat we onze content daarop kunnen aanpassen.
Directe participatie en interactie tijdens live-uitzending
Met bijna 700.000 unieke bezoekers op de website, met een bereik van ruim 7 miljoen bezoekers op Facebook en ruim 2 miljoen bezoekers op Instagram hebben we in 2024 opnieuw groei weten te realiseren. Via live.thepassion.nl hebben mensen digitaal meegelopen met de processie van The Passion. Ook was het mogelijk een bericht achter te laten in het thema van The Passion. Dit is massaal gedaan. Naast online activiteiten is er tijdens de live uitzending ook ter plaatse interactie met onze achterban. Zo was er een exclusief VIP-vak voor onze leden en was er een backstage rondleiding. Leden hebben zich hiervoor kunnen aanmelden en maakten kans op een ticket of rondleiding.
Liveshow via TikTok
In het kader van het dossier Druk! over de mentale gezondheid van jongeren hebben we 3 live interactieve talkshows op TikTok georganiseerd.
Presentator Stijn van Vliet ging met jongeren, artiesten en experts in gesprek over mentale gezondheid. Kijkers thuis mochten reageren op de show en hun eventuele vragen werden live tijdens de uitzending behandeld. De TikTok liveshows hebben we gemaakt in nauw contact met Stichting MIND Us en de Kindertelefoon. Van de live shows hebben we losgeknipte korte video’s gemaakt die we weer via socials hebben verspreid. Deze content heeft de doelstelling van 50K views ruimschoots behaald.
Interactie via Roblox met jonge doelgroep
Het wordt steeds moeilijker om onze jonge doelgroep te bereiken via lineaire kanalen danwel de NPO-kanalen online. In samenwerking met Zapp en NPO Innovatie zijn we het experiment gestart om onze jongste doelgroep bekend te laten worden met KRO-NCRV en Zapp content in een online wereld waar ze al veelvuldig aanwezig zijn; de game Roblox. Eind 2024 is het Zapp Awards-eiland live gegaan als onderdeel van de Zapp Wereld. Sinds de lancering is de Zapp Wereld al door meer dan 100.000 unieke spelers ruim bezocht. In de game kunnen kinderen de Zapp Wereld verkennen. Zo is er op het Zapp Awards-eiland, net als tijdens de echte Zapp Awards, een Groene Loper. Daarnaast kunnen spelers deelnemen aan diverse activiteiten zoals fotograferen in de studio, rollen aannemen als stylist, regisseur, cameraman of presentator en kunnen ze munten verzamelen en inwisselen voor de coolste outfits. Ook mochten spelers in Roblox stemmen op hun Favoriete Zapp duo en dit is massaal gedaan: in totaal werd er meer dan 10.000 keer gestemd. De winnaar van deze prijs werd ook op het Zapp Awards-eiland digitaal bekend gemaakt.
Directe participatie en interactie online t.b.v. programma voorafgaande aan de uitzending
De journalistieke onderzoeken van Pointer beginnen bij het publiek die tips en ervaringen delen. Op basis van deze suggesties gaan de onderzoeksjournalisten onderwerpen selecteren, onderzoeken en koppelen hierover terug. Dit gebeurt op persoonsniveau aan de tipdeler, maar ook collectief via de radio- of televisie-uitzending, dan wel via online artikelen en social content. Ook wordt actief gevraagd naar ervaringen bij de pop-up redactie die vier keer per jaar ergens in Nederland een maand neerstrijkt.
Online participatie en contact met medespelers
Elke week spelen honderdduizenden mensen De slimste mens-app met vrienden of met mede De slimste mens-fans. Ook kent de app de vraag van de dag. In de uitzending wordt het antwoord gegeven op de vraag van de dag die via de app gesteld is aan de app-gebruikers.
Online participatie n.a.v. programma
Aanhakend bij het programma Voor wie steek jij een kaarsje op? kan het publiek online een kaarsje branden voor overledenen. In 2024 zijn er 14.800 online kaarsjes aangestoken ter nagedachtenis.
Contact met presentatoren in televisie-uitzending
In de rubriek ‘stel een vraag aan Maarten’ in De slimste mens wordt in elke uitzending een ingestuurde vraag van het publiek door Maarten van Rossem beantwoord.
Community-building
Spraakmakers heeft een community met ruim 7.000 leden. Via de community kun je meepraten met Stand.nl. Voor onze brede publieke- en journalistieke taak is het van belang dat onze community een betere afspiegeling vormt van de samenleving. We willen een meer divers, jonger en ook praktisch opgeleid publiek bereiken en aan ons binden. Voor NPO Innovatie hebben we in een verkenning onderzocht hoe we dit het beste kunnen doen. Om jongeren te kunnen trekken naar de community blijkt dat ze behoefte hebben aan een veilige omgeving. Ze hebben minder behoefte om zich te uiten via reacties en openbare forums. De Spraakmakers-community kan dus een uitkomst zijn voor hen. Om ze daar naartoe te krijgen zijn de jongeren actief via broadcastkanalen (Insta-kanaal, WhatsApp- kanaal) benaderd. De resultaten daarvan worden medio 2025 bekend.
Nieuwsbrieven
KRO-NCRV stuurt wekelijks zeven nieuwsbrieven uit en daarbovenop tweewekelijkse en projectmatige nieuwsbrieven om het publiek te informeren en te inspireren. In 2024 zijn we in totaal met 137.497 ‘opt-ins’ gegroeid, naar in totaal 628.200 op 31 december 2024. Naast programma nieuwsbrieven bundelen we ook onze content in thema nieuwsbrieven. De Groener Eten & Leven nieuwsbrief is de meest succesvolle, inmiddels heeft deze 85.000 lezers.
Downloaden van content die aanzet tot gedragsverandering, bewustwording en activatie
We plaatsen op de website van KRO-NCRV en relevante programmasite downloadbare content ter inspiratie en activatie. Zo is er bij Binnenstebuiten een kruiden- en specerijengids en een seizoensgroentekalender. Bij het Dossier Druk! over de mentale gezondheid van jongeren is de tool De checkers geplaatst. Deze online tool is erop gericht omstanders te leren hoe zij jongeren met beginnende mentale klachten kunnen ondersteunen door een luisterend oor te bieden en de juiste vragen te stellen.
Klant arena’s
KRO-NCRV is aanwezig op de school take-overs van Young Impact en bereikt zo met lespakketten en workshops vo en mbo-scholieren. In 2024 zijn ruim 11.000 scholieren bereikt via deze take-overs. Daarnaast was KRO-NCRV aanwezig op de Young Impact Day en de Young Impact Night en bereikte zo 10.000 jongeren.
Interactie fysiek
Samenwerking Young Impact
KRO-NCRV is aanwezig op de school take-overs van Young Impact en bereikt zo met lespakketten en workshops vo en mbo-scholieren. In 2024 zijn ruim 20.000 scholieren bereikt via deze take-overs.
Samenwerking IVN
Met onze afdeling Jeugd en de programma’s van Boswachter Tim besteden we veel aandacht aan natuureducatie voor kinderen. Ook in 2024 organiseerden we samen met Binnenstebuiten en IVN de ‘Nationale Buitenlesdag’. Een actie van IVN waar wij met onze content en Boswachter Tim op aanhaken. Tim geeft dan fysiek buitenlessen op een school die zich daartoe heeft aangemeld. Samen met IVN Natuureducatie overhandigde KRO-NCRV aan Tweede Kamerleden een petitie voor meer groene schoolpleinen. Want 60 procent van de schoolpleinen zijn fantasieloos en betegeld. De petitie is bijna 16.000 keer ondertekend.
Pointer Pop up
Met Pointer pop up gaan de redactieleden van Pointer het land in om direct in gesprek te gaan met bewoners van een middelgrote (regio)stad waarna de redactie naar aanleiding van deze tips onderzoek doet met als resultaat een radio- en televisie-uitzending, dan wel online artikelen. In 2024 is de redactie voor elke keer een maand neergestreken in Tilburg, Rotterdam, Leeuwarden en Lelystad. Bij elke pop-up redactie wordt ook een meet-up georganiseerd, hierbij komen in totaal ruim 200-250 mensen.
De Taalstaat
In 32 bibliotheken in het hele land, van Vlieland tot Oudenbosch, schrijven op zaterdag 9 november 2024 taalliefhebbers mee met Het groot dictee der Nederlandse taal. De jaarlijkse spellingtest is live te volgen op NPO Radio 1 in het KRO-NCRV programma De Taalstaat, dit jaar vanuit de Centrale Openbare Bibliotheek in Rotterdam. Het dictee werd voor de zevende keer georganiseerd, in samenwerking met NPO Radio 1, Men at Work en Genootschap Onze Taal.
Events
Bijwonen De slimste mens en The Passion
Zowel bij opnames van De slimste mens zomerseizoen als The Passion hebben nieuwe- en bestaande leden exclusieve plekken verkregen in het publiek. Binnen een zeer korte periode waren de desbetreffende kaarten volledig uitverkocht. We zullen dan ook bij opnames met publiek deze plekken blijven aanbieden aan leden. In 2024 is het laatste seizoen van De slimste mens met Maarten van Rossem en Philip Freriks opgenomen. Om dit te vieren hebben we een ledenevent georganiseerd. In theater Delamar hebben leden de finale uitzending kunnen bekijken en waren ze live bij een afscheidsinterview met Philip en Maarten. Daarmee zijn ruim 200 nieuwe leden geworven.
The Passion
Dit jaar organiseerden we voor het eerst een voorpremière bij The Passion Hemelvaart. Deze voorpremière was exclusief voor nieuwe- en bestaande leden. Het event werd georganiseerd in Theater Figi in Zeist dat ook onderdeel maakte van de opnames voor The Passion. Robbert Rodenburg, Angela Schijf en Anita Witzier waren aanwezig voor een meet & greet en om vragen te beantwoorden. 500 leden bezochten de voorpremière.
Kerst met de zandtovenaar
Afgelopen december was er wederom een opname van Kerst met de zandtovenaar. Er waren kaartjes voor bestaande leden en nieuwe leden. In totaal waren er 400 plekken beschikbaar en deze waren binnen 4 dagen uitverkocht. De leden kregen vanuit KRO-NCRV o.a. het boekje van Kerst met de zandtovenaar. Van dit boekje waren er eerder - met ledenvoordeel - een kleine 500 verkocht.
Omroep MAX
Omroep MAX hecht veel waarde aan directe interactie met het publiek, achterban en leden. Wij staan op allerlei manieren actief in verbinding met onze doelgroep en hebben goed voeling met wat er leeft onder vijftigplussers, onder andere via:
MAX Opiniepanel: actieve bevraging van het publiek over onderwerpen en issues voor programma’s als Meldpunt en ander media-aanbod.
Premières, lezingen en voorvertoningen: meerdere keren per jaar organiseren we exclusieve evenementen voor onze achterban. Zoals het Nederland op Film Festival; een nostalgisch en historisch evenement met een lezing van Wim Daniëls en mogelijkheden voor bezoekers om hun eigen beeldmateriaal te digitaliseren. En de documentaire Michel en de Handen op zijn Huid. Een film die aanzet tot gesprekken over intergenerationele steun en zorgverlening. Hoe verschillende generaties elkaar kunnen ondersteunen, versterken en verrijken en hoe je op een andere manier zorg kunt verlenen.
Radio-uitzendingen op locatie met publiek en actieve communicatie in onze uitzendingen met ons publiek en deelname aan alle gezamenlijke publieksevents van de radiozenders van omroepen en NPO.
MAX’ socials hebben als hoofddoel interactie en participatie. Dit is de plek waar we in gesprek gaan met onze achterban.
Communitybuilding rondom titels, zoals bij de documentaireserie Kouwe Koppen, over koudwaterzwemmers: kleine communities, opererend in een niche verbinden, faciliteren in hun zoektocht naar nieuwe leden én de kans geven om zichzelf in het zonnetje te zetten – om er zo één grote community van te maken. Op de interactieve landkaart www.kouwekoppen.nl
(new window) , zijn de buitenzwemlocaties van Nederland te vinden, aangedragen, van persoonlijke toelichtingen voorzien en beheert door de community zelf. De kaart biedt daarnaast de mogelijkheid om zwemclubs en verenigingen in de buurt te ontdekken, perfect voor wie op zoek is naar nieuwe zwemmaten. De site groeit dagelijks dankzij de bijdragen van kouwe koppen uit heel Nederland.
NOS
NOS Publieksavond “NOS Bij Jou”
In 2024 organiseerde NOS Nieuws voor de tweede keer de publieksbijeenkomst NOS Bij Jou. In een volle Prodentfabriek in Amersfoort gaven presentatoren, verslaggevers en andere medewerkers van NOS Nieuws uitleg over hun werk. Dat gebeurde in een talkshow-achtige setting onder leiding van presentator Winfried Baijens.
Het publiek maakte volop gebruik van de gelegenheid om rechtstreeks vragen te stellen aan onder anderen journaalpresentator Simone Weimans, Fleur Wallenburg van Nieuws en Co, NOS op 3-presentator Devran Alkas en - omdat een deel van de avond in het teken stond van de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS - ook Amerika-correspondent Rudy Bouma (via een videoverbinding).
Na afloop stonden de gespreksdeelnemers van de NOS in de foyer om op informele manier verder te praten met de aanwezigen. Deze avonden zijn voor de NOS van groot belang: niet alleen om rechtstreeks te vertellen hoe we werken en wat daarbij onze leidraden zijn, maar ook - en belangrijker nog - om met de mensen in gesprek te gaan en te horen wat ze van ons vinden. Niet alleen zenden dus, maar ook ontvangen, de dialoog zoeken. In tijden waarin het gezag van onafhankelijke journalistiek niet meer vanzelfsprekend is, van grote waarde. Het succes van deze tweede publieksavond (de eerste vond in 2023 plaats in Zwolle) smaakte zodanig naar meer dat NOS Sport in januari 2025 ook een Bij Jou heeft georganiseerd.
Waar de publieksavonden een incidenteel karakter hebben, zoekt de NOS ook structureel naar participatie van en interactie met het publiek. De NOS is vrijwel op alle social media aanwezig en op de meeste daarvan wordt ook actief gecommuniceerd en gemodereerd. Het NOS Jeugdjournaal experimenteert sinds november 2024 met het gameplatform Roblox. Kinderen kunnen er als verslaggever op pad om het laatste nieuws te zoeken. De bedoeling: kinderen al op jonge leeftijd in aanraking laten komen met de basisbeginselen van journalistiek. Dat is ook het oogmerk van de vrijwel wekelijkse bezoeken die NOS Stories, het populaire NOS-nieuwsmerk voor jongeren tussen 13 en 19 jaar, aflegt aan scholen. Ook probeert de redactie zo voeling te houden met de doelgroep, te weten wat er onder de jongeren leeft en daarmee ook journalistieke onderwerpen op te diepen die kunnen leiden tot NOS Stories-producties.
NTR
Andere Tijden organiseert drukbezochte voorvertoningen in Groningen en Limburg
De NTR maakte, in navolging van Het water komt (2023), over de Watersnoodramp van 1953, een tweede serie over rampen die Nederland veranderden: De aarde beeft. De vierdelige serie van de redactie van Andere Tijden bracht in kaart hoe het zo mis kon gaan met de gaswinning in Groningen; te zien in januari 2024 op NPO 2. Winfried Baijens was opnieuw de presentator, die ter plekke in kaart gebracht hoe de landelijke overheid de Groningers in de steek liet. Kunnen we lering trekken uit onze fouten van het verleden?
Ruim een half jaar heeft het team van Andere Tijden in en om Groningen vertoeft en vele tientallen Groningers gesproken. Over gas en de gevolgen van de vondst natuurlijk, maar ook over herenboeren, graan, Fre Meis, windmolens, armoede, woordkarigheid en vooruitgang.
In het Forum in Groningen organiseerde de redactie twee voorvertoningen, die drukbezocht werden en waar de emoties soms hoog opliepen. De serie kreeg lovende recensies en gaf de redactie extra vertrouwen om de trilogie te voltooien met een derde serie: Het stof daalt (januari 2025), over de gevolgen van de mijnsluiting in Limburg. Ook hiervoor werd een voorvertoning georganiseerd, in Royal Theater in Heerlen, die opnieuw veel losmaakte. Want de problemen in Limburg lijken soms verdacht veel op die in Groningen.
De Klokhuis Werelderfgoeddag 2024
In oktober 2024 vond de Klokhuis Werelderfgoeddag plaats in de UNESCO Werelderfgoed Van Nellefabriek in Rotterdam. Het evenement trok maar liefst 5200 enthousiaste bezoekers, waaronder kinderen vanuit het hele land. Tijdens de Klokhuis Werelderfgoeddag, georganiseerd door de NTR en Stichting Werelderfgoed Nederland, ging de nieuwe Klokhuisaflevering over Eise Eisinga in première én werd er een innovatieve digitale beleving van dit uniek en uitzonderlijke Eise Eisinga Planetarium gepresenteerd. Het UNESCO Werelderfgoed is vorig jaar toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.
De Van Nellefabriek, zelf UNESCO Werelderfgoed, vormde het decor voor deze unieke dag vol leerzame en creatieve activiteiten. Kinderen konden het Werelderfgoed letterlijk proeven, een gigantisch vloerspel van de Hollandse Waterlinies doen, een voorstelling van het Wadtheater bekijken, een VR-experience doen en op de foto gaan met hun favoriete Klokhuispresentator. Daarnaast was er een Vraag-Maar-Raak-show. Met gratis pendelbussen én gratis toegang is al het UNESCO Werelderfgoed op één plek toegankelijk gemaakt voor de jeugd.
Educatie en Werelderfgoed
Het evenement is gericht op educatie, waarbij kennis en actieve beleving worden afgewisseld. Kinderen worden in staat gesteld te leren over het unieke en onvervangbare UNESCO Werelderfgoed in ons Koninkrijk en waarom het belangrijk is om deze bijzondere plekken te behouden voor toekomstige generaties.
Ongehoord Nederland
Voor ON! heeft betrokkenheid van haar leden en kijkers bij de omroep de hoogste prioriteit. Een (online) marketingteam werkt volop aan het vergroten van de participatie en interactie van leden en kijkers. Ten eerste zijn er een aantal standaardacties die worden verricht, zoals het meermaals per week uitsturen van een nieuwsbrief. In deze nieuwsbrieven zijn ook peilingen opgenomen over belangrijke thema’s in de uitzendingen, zodat de mening van leden kan worden betrokken in de uitzendingen.
Tevens is er het afgelopen jaar een begin gemaakt met andere vormen van interactie en participatie – zowel on- als offline. Belangrijke vormen van het stimuleren van online interactie en participatie zijn bijvoorbeeld het oproepen van publiek om te reageren onder socialmediaposts, het oproepen van publiek om (live) mee te praten over de uitzendingen van Ongehoord Nieuws onder #OngehoordNieuws en het uitzenden van Spaces (via X) of Lives (via Instagram), waarbij direct vragen van het publiek worden behandeld. Laatstgenoemde werd bijvoorbeeld georganiseerd naar aanleiding van het bezoek aan de Verenigde Staten tijdens de verkiezingen aldaar.
Offline heeft ON! een begin gemaakt met het organiseren van evenementen zodat de community van leden kan worden uitgebouwd. Er zijn het afgelopen jaar evenementen georganiseerd, waar veel belangstelling voor was:
ON! Barbecue
Op 29 september 2024 organiseerde ON! een barbecue voor leden. Het doel van deze barbecue was een begin te maken met community building, zodat leden elkaar en prominente figuren binnen de omroep konden ontmoeten. De barbecue was een groot succes: ongeveer 150 mensen uit alle gelederen van de maatschappij waren aanwezig.
Evenement over de vrijheid van meningsuiting: “Het vrije woord in gevaar”
Zoals hierboven vermeld, is ON! groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting; ON! is niet voor niets de omroep voor het vrije woord. Op 8 november 2024 gingen algemeen directeur Peter Vlemmix, presentatrice Raisa Blommestijn, FVD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen en financieel expert Ab Flipse met elkaar in gesprek over deze fundamentele waarde in onze democratie en over de manier waarop het vrije woord onder druk staat. Ook het publiek werd bij het gesprek betrokken: er was ruim een uur ingelast voor een Q&A. Het evenement was exclusief toegankelijk voor leden van ON! en werd druk bezocht: ongeveer 200 leden waren aanwezig. Zie ook: https://ongehoordnederland.tv/243425/events/het-vrije-woord-in-gevaar/
ON! Sinterklaasviering: “Traditionele Zwarten Pieten-show”
Naast vrijheid van meningsuiting is ook het verdedigen van Nederlandse tradities en gewoonten voor ON! belangrijk. De traditionele figuur van Zwarte Piet is voor ON! bij uitstek het symbool van deze cultuurstrijd. Daarnaast vindt ON! het, zoals hierboven vermeld, belangrijk om te doen aan ‘community building’ voor onze leden. Voornoemde betekent dat niet alleen de leden van ON! zelf, maar ook hun gezinsleden, van harte welkom zijn bij de omroep. Dit evenement – een optreden van coole piet Diego – was expliciet bedoeld voor jong en oud, ieder lid mocht drie extra kaarten kopen. Het evenement was volledig uitverkocht en werd door ongeveer 200 leden en hun (klein)kinderen bezocht. Zie ook: https://ongehoordnederland.tv/243447/events/event-traditionele-zwarte-pieten-show/
PowNed
Met PowNews voxpoppen we natuurlijk vrijwel dagelijks en hebben we dagelijks een vraag aan onze YT-community bij ieder item dat we maken (gem. 10K votes per poll; hoge respons!).
Onder elk item stellen wij op onze socials een relevante vraag in de comments, waar massaal op wordt gereageerd. Bovendien versterkt het de community en de betrokkenheid. Je ziet dat degelijke vragen, die we al prikkelend opstellen, een discussie op gang brengen, soms ook tussen groepen die lijnrecht tegenover elkaar staan.
VPRO
De VPRO gaat graag het land in om het gesprek aan te gaan. Zo houden we contact met onze achterban en bouwen we aan relaties met een nieuwe doelgroep. Op social media zijn we constant in interactie. Dit doen we op Instagram, Instagram Stories, Threads en Whatsapp in het bijzonder.
Ons team Outreach, dat begin 2024 van start ging, organiseerde een groot deel van de 200 evenementen waarmee de VPRO het land in trok. In de thematour VPRO presenteert gingen we samen met ons publiek, een keur aan gasten en muziek op zoek naar antwoorden op prangende vragen. ‘Wat te doen in een op hol geslagen wereld?’ bijvoorbeeld, in De gekte aan de macht
Vaste waarde voor de VPRO zijn de meet-ups van VPRO Tegenlicht. In 2024 zijn 126 meet- ups georganiseerd op 75 locaties in Nederland. Dat zijn zo’n 12 bijeenkomsten per uitzending. Met een bezoekersaantal tussen de 12 en 250 personen is de schatting dat er per jaar zo’n 7500 mensen bij elkaar komen om te praten over VPRO Tegenlicht en de onderwerpen die daarin centraal staan. De meet-ups van VPRO Tegenlicht vormen een toegankelijke plek, waar een interactieve en laagdrempelige dialoog over maatschappelijke onderwerpen gevoerd kan worden. Er ontstaat een uitwisseling van ideeën, mensen raken verbonden met elkaar en meer dan eens ontstaan nieuwe samenwerkingen of initiatieven.
Sinds 2023 gaat VPRO samen met Pakhuis de Zwijger regelmatig dieper in gesprek over een recente aflevering van Frontlinie met Bram Vermeulen. In 2024 vonden er meet-ups plaats over de grenzen van klimaatjournalistiek en de rol van de journalistiek in een ultrarechts politiek landschap.
WNL
Interactie en participatie is het afgelopen jaar vaker ingezet binnen WNL en maakt ook onderdeel uit van de plannen voor integraliteit.
Dit jaar hebben we een nieuwe site gelanceerd die aansluit bij onze 360 graden aanpak. Op de site wordt op dagelijks niveau de interactie gezocht met de kijker, bijvoorbeeld met peilingen. Dat dit wordt gewaardeerd is duidelijk: artikelen die hieruit voortkomen worden doorgaans goed gelezen en de hoeveelheid mensen die meedoen loopt nog steeds op.
Een nieuwe manier van interactie lieten we zien in december van dit jaar. Goedemorgen Nederland liet Ipsos I&O uitzoeken wie volgens Nederlanders 'Politicus van het jaar' is. Daarmee herstelt WNL een oude traditie in ere. Henri Bontenbal (CDA) en Geert Wilders (PVV) eindigen ex aequo op de eerste plaats. Een unicum. De verkiezing leverde veel publiciteit op en had directe impact op het politieke debat.
Omroep ZWART
Binnen de huidige concessieperiode is Omroep ZWART in het kader van de prestatieovereenkomst de eerste 2 jaar zelf actief op zoek naar samenwerkingen met andere omroepen dan de collega’s. Dit om zich toe te leggen op het ontwikkelen van waardevolle samenwerkingen binnen het bestel.
De samenwerkingsverbanden met de volgende omroepen zijn geïnitieerd: NOS, KRO-NCRV, EO en HUMAN. Ook zijn er funderingen gelegd om samen te werken met BNNVARA, VPRO en de NTR in 2025. De samenwerkingen variëren van innovatieprojecten naar gezamenlijke producties met cultureel maatschappelijke impact met als doelstelling de pluriformiteit van het medialandschap te verbreden door nieuwe perspectieven toe te voegen binnen het publieke bestel.