Pijler van onze democratie
Recent onderzoek van de European Broadcasting Union (EBU) toont dat andermaal aan. “Hoe meer burgers de publieke omroep vertrouwen, hoe tevredener ze zijn over de werking van de democratie”, aldus het onderzoek (EBU, september 2024). Dit waardevolle goed moeten we blijven koesteren en beschermen.
Agendasettend
Onze journalistieke content stelt belangwekkende onderwerpen aan de orde en is vaak agendasettend in het maatschappelijke en politieke debat. Binnen het pluriforme bestel geven we ruimte aan alle perspectieven. Op die manier dragen we bij aan waardevolle inzichten en meningsvorming bij ons publiek.
“Betrouwbare informatievoorziening, kwalitatief hoogwaardige journalistieke programma’s en een veelzijdig aanbod zijn van wezenlijk belang.”
Coalitieakkoord kabinet Schoof, juli 2024
439x
Kamervragen naar aanleiding van journalistiek onderzoek
Het gaat hierbij specifiek om Kamervragen
over maatschappelijke kwesties naar aanleiding van
onderzoeksjournalistiek van redacties of makers
van de publieke omroep.
Betekenisvol voor consumenten
Radar (AVROTROS)
Jarenlang volgde consumentenprogramma Radar (AVROTROS) de misstanden bij de Hollandse Energiemaatschappij (HEM) op de voet. Het programma ontving honderden klachten over agressieve verkooptelefoontjes, plotselinge tariefsverhogingen en torenhoge opzegboetes. In maart 2024 stelde de rechter het programma in het gelijk in een door HEM aangespannen bodemprocedure. De uitspraak was helder: Radar mocht termen als ‘energiecowboys’ en ‘wurgcontracten’ blijven gebruiken, omdat duidelijk sprake was van misleiding en oneerlijke praktijken. De aanhoudende aandacht van het programma leidde uiteindelijk tot een uitzonderlijk besluit: toezichthouder ACM trok de vergunning van HEM in. De zaak laat zien wat onderzoeksjournalistiek kan betekenen voor consumenten en voor de strijd tegen machtsmisbruik.