Selectie voorbeelden onderzoeksjournalistiek 2024
Argos (HUMAN/VPRO)
Dolle Mina's van de dood
De podcastserie Dolle Mina’s van de dood van Argos legt de handelswijze bloot van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) omtrent de verspreiding van het zelfdodingspoeder Middel x. De CLW, een organisatie die strijdt voor het recht op een zelfgekozen dood, beweerde dat dit middel voor een humane dood zou zorgen. De mogelijk ernstige bijwerkingen, zoals epileptische aanvallen, hartritmestoornissen en longoedeem, werden verzwegen. Een document met deze informatie werd twee jaar lang achtergehouden. Met de podcast dwong Argos de CLW haar standpunt te herzien en de tekst op de website aan te passen.
De Wapenroute (BNNVARA)
De schimmige wereld van de internationale wapenhandel
Journalisten Danielle van Lieshout en Sinan Can traden in de complexe en schimmige wereld van de internationale wapenhandel. Hun documentaireserie baarde veel opzien in binnen- en buitenland. Het nieuws dat zij brachten over de diefstal van een groot aantal aan Kiev geleverde NAVO-wapens, die vervolgens in het criminele circuit belandden, leidde tot Kamervragen van JA21. En hun onderzoek naar de routes van de moordwapens waarmee Theo van Gogh en Pim Fortuyn waren vermoord, kreeg veel aandacht in de Spaanse pers.
EenVandaag (AVROTROS)
Vuurwerkopslag in woonwijken
EenVandaag bracht in maart 2024 een schokkende realiteit aan het licht: in meer dan 400 woonwijken in Nederland ligt tot wel 10.000 kilo vuurwerk opgeslagen, soms pal onder appartementen of naast scholen. De onthulling maakte veel los. Er volgden Kamervragen, een motie en oproepen van onder andere de brandweer en de veiligheidsregio’s tot strengere wetgeving. Verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen toonde begrip en kondigde aan voor de zomer met een reactie te komen.
Nieuwsuur (NOS/NTR)
Praktijk van de onderwijsinspectie botst met politieke beloftes
De leerprestaties van Nederlandse scholieren verslechteren in hoog tempo. Nederland bungelt onderaan de internationale ranglijsten. Daarom dook Nieuwsuur in het Nederlandse onderwijssysteem. Uit dit onderzoek bleek veel mis te zijn met de bezoeken van de Onderwijsinspectie aan scholen. Een derde van de basisscholen was jarenlang niet meer bezocht. Het ministerie van Onderwijs stelde een onderzoek in en de Tweede Kamer riep de inspecteur-generaal ter verantwoording.