Een veilige plek voor iedereen

Iedereen die bij of voor de publieke omroep werkt, moet zich veilig, gezien en gewaardeerd voelen. Dit vormde in 2024 het vertrekpunt van een overkoepelend, omroepbreed plan van aanpak sociale veiligheid en individuele plannen van de werkgevers (omroepen en NPO).

Een veilige plek voor iedereen

Sociaal veilig

Iedereen die bij of voor de publieke omroep werkt, moet zich veilig, gezien en gewaardeerd voelen. Dit vormde in 2024 het vertrekpunt van een overkoepelend, omroepbreed plan van aanpak sociale veiligheid en individuele plannen van de werkgevers (omroepen en NPO). In de plannen zijn de aanbevelingen uit het rapport van de Commissie Van Rijn verwerkt. De implementatie van de acties ligt op schema. Daartoe behoren onder andere de instelling van een onafhankelijke klachtencommissie en de benoeming van externe, overkoepelende vertrouwenspersonen. Daarnaast blijft de NPO, samen met andere mediapartijen, partner in het Mediapact Respectvol Samenwerken voor de hele audiovisuele sector.

Meer zekerheid

In het kader van de omroep-cao is in 2024 de afspraak gemaakt, dat er maximaal drie contracten voor bepaalde tijd binnen een periode van 24 maanden gesloten mogen worden. Het streven is om voor het einde van de huidige concessieperiode in 2027 een verhouding te realiseren van 80% contracten voor onbepaalde tijd tegen 20% contracten voor bepaalde tijd. Op 31 december 2024 bedroeg deze verhouding over het geheel van de landelijke publieke omroep al 78-22%. Het beoogde resultaat van deze afspraak komt dus veel sneller in zicht dan verwacht.

Verantwoord besturen

Integriteit en transparantie staan aan de basis van ons handelen. Om te zorgen dat we op alle plekken en niveaus compliant zijn, stelde de NPO begin 2024 voor haar organisatie het Compliance Charter vast. Dit in aanvulling op de centrale Gedragscode Integriteit Publieke Omroep. Het Charter is ook met de omroepen gedeeld ter versterking van hun eigen integriteitsbeleid.